Dlaczego Fundacja „Civitas Christiana”

Posted by on Maj 15, 2015 in Informacje | 0 comments

Dlaczego Fundacja „Civitas Christiana”

Sprawa funkcjonowania wyspecjalizowanych fundacji nie jest sprawą nową w Stowarzyszeniu. „Starzy” działacze pamiętają zapewne fundację powołane przez Stowarzyszenie, choćby Z Pomocą Rodzinie, Ochrony Zabytków, czy Pro Vita –  mająca zajmować problematyka ochrony środowiska. Istniało jeszcze kilka, których celem było przejęcie problematyki i zagadnień, którymi wówczas  szeroko zajmowało się Stowarzyszenie. Zamysł był dobry…. niestety wykonanie już nie za bardzo. Z dzisiejszego punktu widzenia powoływane fundacje miały lepszy start niż obecnie, ale to już osobny temat.

Podobny cel przyświeca obecnie powołanej Fundacji. Wszyscy mamy świadomość tego jaką ilością zagadnień zajmuje się Stowarzyszenie. Jest to na pewno w jakimś sensie pozytyw. Zawsze możemy wykazać się tym jaką to szeroką działalność prowadzimy i w środowisku lokalnym, ale czy tak na dobą sprawę o to nam chodzi – to jest oczywiście pytanie o  przyszłość Stowarzyszenia. Działalność  Fundacji, szczególnie w tzw. terenie może poszerzyć nasze środowisko o liderów w określonej problematyce, która jest ich pasją za którą chcą odpowiadać i cieszyć się z ewentualnych sukcesów. Osobna struktura / tym bardziej nowa/ ma to do siebie, że gromadzi ludzi, związanych i zainteresowanych  konkretną płaszczyzną, konkretnym problemem i potrafiących organizować lokalną społeczność /i nie tylko/ na rzecz  rozwiązywania ważnego problemu. I tu jest wiele przykładów, które znamy. Otwiera się oczywiście w ten sposób również nowe pole pozyskiwania środków na tą działalność